“Aku Taat Pada Yang Satu” . – Nok Geroh

10 Ogos 2018, Baru-baru ini tersebar sebuah video klip yang berdurasi 47 saat yang memperlihatkan kita, seorang pemuda sedang mengerjakan solat di atas sebuah kapal pada bahagian terbuka. Video ini menunjukkan walau apa jua keadaan sekali, kewajipan seorang mukmin hendaklah dilaksanakan kerana ianya perintah dari Allah s.w.t.

Walaupun, keadaan kapal yang terhuyung-hayang, dengan ombak laut yang begitu deras, namun ia tidak sedikit pun menggoyahkan pemuda tersebut melaksanakan ibadah kepada Allah s.w.t. Begitu juga kita, sesibuk mana pun urusan, hendaklah diutamakan solat terlebih dahulu kerana ia adalah kewajipan yang utama bagi setiap muslim.

Solat merupakan ibadah yang sangat penting dan wajib dilakukan. Solat amat penting sehinggakan ketika sedang berperang sekalipun, kita tidak boleh meninggalkan solat. Imam Al-Baihaqi meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Solat itu tiang agama. Sesiapa yang meninggalkannya,dia merunthkan agama”.

Dalam surah Al-Mukminun ayat 1,2 dan 9, Allah menjelaskan, “Sesungguhnya telah berjayalah orang-orang yang beriman. (Iaitu) mereka yang khusyuk dalam solat mereka… dan mereka yang memelihara solat-solat mereka”.

Justeru, untuk menjadi umat Islam yang berjaya, kita tidak boleh mengabaikan solat terutamanya solat-solat fardu. Dalam konteks melaksanakan solat pula, terdapat dua perkara yang wajib dijaga, iaitu khusyuk dan memastikan agar solat dilaksanakan secara berterusan mengikut cara dan jadual waktu yang telah ditetapkan.

Mengikut Imam Bukhari dan Muskim, sahabat Abdullah ibn Mas’ud pernah bertanya kepada Nabi, “Apakah amalan yang paling Allah sukai?”

“Solat tepat pada waktu.”

Solat tidak akan berkesan tanpa khusyuk. Mengikut Imam Al-Hakim dan Tirmizi, pada suatu ketika Nabi ternampak seorang menyapu janggutnya ketika solat. Maka Baginda pun bersabda, “Jika khusyuk hati lelaki ini akan tenanglah anggota badannya.”

Asas kepada khusyuk ialah kebersihan hati. Unsur-unsur ibadah hati yang ditekankan ada enam. Keenam-enam itu mengikut Imam al-Ghazali dalam Ihya Ulumuddin, iaitu kehadiran hati, pemahaman, pengagungan, merasai kehebatan, harap dan malu.

Kehadiran hati bermaksud, hati tidak menerawang memikirkan perkara lain daripada solat. Pemahaman bermaksud, memahami segala perkataan yang dilafazkan di dalam solat. Pengagungan dan merasai kehebatan pula bermaksud berasa takut terhadap Allah hasil daripada kefahaman berhubung keagungan dan kebesaran Ilahi.

Harap bermaksud, mengharapkan pahala daripada Allah kerana DIA saja tempat pergantungan bagi manusia. Malu bermaksud berasa malu dengan ibadah yang telah dilakukan kerana pastinya terdapat kekurangan padanya. Imam Al-Hasan ada berkata, “Mereka yang tidak menghadirkan hati ketika melakukan solat, solat mereka akan mempercepatkan mereka kepada seksaan Allah.”

Credit untuk Nadia Sensei yang merupakan seorang guru di SMI Aman Binjai, Kelantan.
Credit : http://iluvislam.my/solat-itu-tiang-agama/


Related Posts

About The Author

Add Comment

error: Content is protected !!